adok-veszek | képtár | fórum | boltok | szervízek | linkek | chat | játék | oplogó | pannónia rólunk | visszajelzés  
  motoros hírek

login 
jelszó 

elfelejtettem
regisztráció
belépés 


BMW 

Útitárs keresés  3
Mz, etz tuning  2
Teszt a koltozes utan  3
Boldog Új Évet kívánunk!  1
MZ TUNING  20
I. Motoros Találkozó Mezõkeresztes  3

Új téma
fórum: legfrissebb 6 téma 

Tíz dolog, amit a kötelezõ biztosításról tudni kell (2011.07.30.)

Kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítást minden gépjármû tulajdonosnak vagy üzemben tartónak kell kötnie, ha a forgalomban részt kíván venni. A biztosítást azért teszi kötelezõvé egy törvény, hogy mindenképpen megtérüljenek azok a károk, amelyeket a gépjármûveinkkel esetleg másoknak okozunk. Végsõ soron tehát mindannyiunk érdeke, hogy az utakon közlekedõ minden gépjármû rendelkezzen kgfb-vel. Összegyûjtöttük a tíz legfontosabb tudnivalót a kgfb-vel kapcsolatban, amelyekre ha odafigyel, nem kell aggódnia.

Legfontosabb tudnivalók:
1. Autó vásárlásánál a biztosítási kötelezettség az adásvételi szerzõdés hatálybalépésének a pillanatában kezdõdik!
2. Gondoskodni kell arról, hogy kötelezõ díja mindig idõben be legyen fizetve. 60 napos csúszás – nemfizetés – után törlik a szerzõdést, és errõl további 30 napon belül küldenek értesítést. Ez legjobb esetben is több mint két hónapot jelent, ami után viszont fedezetlenségi díjat kell fizetni a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) kártalanítási számlájára. Ennek napidíja általában magasabb, mint a „normál” biztosítási díj.
3. Az úti okmányok mellett mindig legyen kéznél a baleseti bejelentõ lap!
4. Az adatok pontos megadása és az adatváltozások bejelentése nagyon fontos! Ma már egységes elektronikus Kártörténeti Nyilvántartás alapján történik a bonus-malus besorolás. Ha például biztosítóváltáskor nem egyeznek az adatok - például egy nem bejelentett költözés vagy névváltozás miatt -, az megnehezítheti a teljes kártörténet kirajzolását, ami a jól megérdemelt bonus kategória elvesztését jelentheti.
5. Ha a biztosítója valamiért megkeresi, például adategyeztetés céljából, akkor reagáljon idõben! A bonus-malus adategyeztetési folyamatban például gyakran csak 8-10 nap áll rendelkezésre a válaszra, hogy a bonus megmaradjon.
Mire figyeljen a biztosításkötésnél:
6. Tartsa fejben, hogy mikor kötötte a biztosítást, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy novemberig kell várnia, hogy kedvezõbb feltételekkel újraköthesse azt. A kgfb szerzõdést évfordulóra lehet felmondani, az évforduló elõtt legkésõbb 30 nappal, írásban.
7. A bankok és biztosítók többsége kedvezménnyel jutalmazza a kgfb szerzõdõket. Jelentõs dijkedvezményt kaphat például, aki több szerzõdést is köt, folyószámlájával vagy más biztosítással is rendelkezik ugyanott, vagy esetleg több gyermeket nevel. Ismerje meg és használja ki ezeket a kedvezményeket!
8. Ha gyorsan fel szeretné mérni a biztosítások ajánlatait, egyre több online összehasonlító oldal közül válogathat. Ha megtalálta a megfelelõ ajánlatot, ne felejtse el ellenõrizni az adatokat a biztosítók saját honlapjain is, ahol fontos részletekre, további kedvezményekre bukkanhat. Ráadásul a biztosítók közvetlen, direktbiztosítási szolgáltatásain keresztül azonnal megkötheti a szerzõdését az interneten is.
9. Ha van biztosítási ügynöke, akivel korábban kapcsolatban állt, érdemes kikérni a tanácsát. A jó szakember ismeri a legfrissebb változásokat, kedvezményeket, és a mindenkori ügyintézést is sokkal kényelmesebbé teszi.
Külföldön:
10. Külföldi káreseményt a hazaérkezést követõ 5 munkanapon belül kell bejelenteni. Szerencsés esetben a külföldi felelõsségbiztosítónak van magyarországi kárrendezési megbízottja, és ott ez megtehetõ, egyéb esetben a MABISZ Kárrendezési Irodát kell megkeresni.

vissza

Minden jog fenntartva (1999-2024), Herényi Gergely & Korossy Khayll Balázs


  Webmania - a legjobb honlapok  
0.045351982116699